ضدیخ گازوئیل

در خودروهای دیزلی به دلیل ساختار ویژه سیستم سوخت رسانی، باید از سوختی استفاده شود که خاصیت روانکاری نیز داشته باشد، تا به دلیل فشار بالای انرژکتور و سرعت زیاد سیال هنگام عبور از آن باعث فرسایش در انژکتور نگردد. از اینرو این سوخت که در خودروهای دیزلی استفاده می گردد، معمولاً حاوی درصدی پارافین است. ولی وجود پارافین در گازوئیل مشکلاتی را در فصل سرما بوجود می آورد. به دلیل بالا بودن نقطه ریزش پارافین، این ماده بطور ذاتی در دمای پائین بسته شده و از حالت مایع به جامد تغییر فاز می دهد. این پدیده در گازئیل باعث بسته شدن و یا به اصطلاح یخ زدگی گازوئیل در مخزن سوخت خودرو در روزهای سرد زمستان می شود که باعث از کار افتادن خودرو می گردد.
برای حل این مشکل در گذشته از موادی مانند الکل و یا نفت برای پائین بردن نقطه ریزش گازوئیل استفاده می شد که به دلیل استفاده با درصد بالا (حتی بیش از 30%) از این سیالات در گازوئیل، در عمل باعث کاهش شدید کیفیت سوخت و تاثیر نامناسب بر کارکرد موتور و سلامت آن می گردید. از این رو سازندگان روغن بر آن شدند تا ترکیبی را برای حل این مشکل طراحی و تولید کنند و در نهایت سیالاتی به بازار عرضه گردید که به عنوان ضدیخ گازوئیل شناخته می شوند. این سیالات معمولاً یک حلال آروماتیک حاوی مواد کاهش دهنده نقطه ریزش هستند که با افزودن درصد بسیار پائین (0.5 % الی 1%) از آن می توان به نتیجه مطلوب رسید. البته کیفیت این امر به نوع گازوئیل مصرفی نیز بستگی دارد.
بر اساس استانداردهای جهانی، سوخت دیزل به دو صورت گازوئیل مخصوص فصل گرم (تابستانی) و گازوئیل فصل سرد (زمستانی) عرضه می گردد. بطور معمول گازوئیل فصل گرم در دمای 6- الی 4- سانتیگراد می بندد ولی گازوئیلی که در فصل سرد سال عرضه می گردد بدون مواد افزودنی باید بتواند تا دمای حدود 16- درجه سانتیگراد سیالیت خود را حفظ کند و در صورت احتمال کاهش بیشتر دما باید از مواد افزودنی (ضد یخ گازوئیل) استفاده کرد.
حال اگر بجای گازوئیل زمستانی از گازوئیل تابستانی در فصل سرد استفاده شود، به دلیل محتوای بالای پارافین موجود در آن به سرعت منجمد شده و دستگاه از کار می افتد.
در صورت استفاده از ضدیخ گازوئیل، امکان جدا شدن پارافین اضافی موجود در گازوئیل از ساختار آن وجود دارد. این پدیده باعث می شود تا پارافین جدا شده از گازوئیل مانند رسوباتی در باک و سیستم سوخت رسانی نمایان شوند که در عمل باعث گرفتگی مجاری و فیلترهای سیستم سوخت رسانی شده و مجدداً باعث از کار انداختن خودرو خواهد شد. پس این نکته لازم به توجه است که برای جلوگیری از یخ زدگی گازوئیل در کنار استفاده مناسب از ضدیخ سوخت باید از سوخت مناسب در فصل سرد استفاده کرد.