شستشوی سامانه های روانکاری

پایش تمیزی روغن در میان صاحبان تجهیزات امری کاملاً پذیرفته شده است و در قالب برنامه های تعمیر و نگهداری دوره ای و منظمی مانند تمیزکاری لوله ها، مخازن، دستگاه های خنک کننده و غیره انجام می گیرد. آلودگی روغن با کاهش کارایی و طول عمر روغن، عملکرد دستگاه ها را تحت تأثیر قرار داده و هزینه های سنگینی را تحمیل خواهد کرد. در این راستا یکی از روش های مؤثری که موجب بهبود کارایی روغن می شود، شست وشوی سامانۀ روانکاری با استفاده از روغن شست وشو است. برای عملکرد بدون مشکل سامانه، آلودگی ها باید از سامانۀ روانکاری حذف شوند. به هر حال، زمانی که در شرایط حاد، نوع و میزان این ذرات آلاینده، بیشتر از ظرفیت جداسازی فیلترها شود، عملکرد آتی اجزا تهدید شده و عملکرد سامانه دچار مشکل خواهد شد. در این شرایط، روش های نگه داری استاندارد به تنهایی کافی نیستند بلکه در کنار اقدامات تعریف شده، شست وشوی کامل سامانه با شوینده ای مناسب، به گونه ای که سیّال شست وشو، تلاطم کافی داشته باشد نیز باید انجام شود. اگر پس از انجام این کارها، روغن مورد استفاده همچنان ویژگی های مورد نظر را در سطح مناسب تأمین نکند، روانکار را باید تعویض نمود.
از آنجایی که انجام عملیات تمیزکاری سامانۀ روانکاری در ضمن انجام تعمیرات اساسی سالیانه یا در واحدهایی که تازه راه اندازی شده اند، مشکل است، روش های متنوعی مانند سنبه زنی، شست وشوی شیمیایی )با استفاده از حلّال ها، مواد افزودنی و غیره(، دمیدن بخار به داخل سامانه و یا استفاده از روش های متنوع شست وشو با روغن، در این خصوص مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این روش ها در سامانه های خیلی آلوده نتایج مطلوب و در عین حال مقرون به صرفه ای را از نظر زمان و هزینه به دست نمی دهند و حتی اگر نتیجه ای هم حاصل شود غالباً ناپایدار بوده و پس از مدت نسبتا کوتاهی از بین می رود و نیاز به تمیزکاری های بعدی نیز وجود خواهد داشت. این ناخالصی ها می توانند در طول کارکرد، در اثر تخریب روغن یا خوردگی قطعات ایجاد شوند. در فرایندهایی که گاز فشرده مورد استفاده قرار می گیرد، گاز مقادیری از ناخالصی را با خود حمل می کند و می تواند با عبور از آب بندها با روغن پایه و یا مواد افزودنی روغن واکنش دهد. این آلودگی ها در داخل سامانۀ روانکاری جمع شده و رسوبات مختلفی را بر جای می گذارند. ناخالصی ها دلیل اصلی سایش زودرس قطعات هستند و می توانند موجب توقف کامل سامانه شوند. آسیب پذیرترین دستگاه ها پمپ ها، خنک کننده های روغن، فیلترها و مخازن هستند.
تمیز کاری یک سامانۀ روانکاری، کار آسانی نیست. تمیز کاری هیدرودینامیک با استفاده از پاشش آب با فشار بالا و به دنبال آن شست وشو با استفاده از جریان بسیار متلاطم روغن، روش ارزشمند و مفیدی است که جایگزین روش های قدیمی شده است. شست وشو با روغن بعد از فرایند آب شویی بسیار مؤثرتر و سریع تر خواهد بود. این امر اجازه می دهد تا یک برنامۀ منظم و بدون وقفه برای شروع به کار سامانه تنظیم گردد و نیازی به صرف زمان زیاد برای انجام شست وشو نخواهد بود. با اجرای این روش، امکان تعمیر و نگه داری سامانه به صورت مؤثر و فعال وجود خواهد داشت. این روش برای محیط زیست نیز زیان آور نیست چرا که آب یک حلّال طبیعی و تمیز است و آب خروجی از سامانه نیز حاوی آلاینده های متصل به دیوارۀ داخلی قطعات همراه با مقادیر بسیار کم روغن موجود در سامانه است. بسته به میزان دقت و کیفیت مورد استفاده در این روش، ضمانت بلند مدت تری برای تمیزی سامانه وجود خواهد داشت.